Je avokádo dietní surovina?

Avokádo obsahuje velké množství tuků. I tak patří mezi superpotravinu, která se hojně objevuje ve zdravém jídelníčku. Můžeme jej zařadit do diety, aniž bychom se báli přebytečných kalorií?

Zdroj: Shutterstock

Tuky, které vaši dietu nezastaví

To, že je avokádo poměrně dost kalorickým, je bez debat. Tuky, které obsahuje jsou ale pro naše tělo velmi prospěšné. Navíc je náš organismus nebere jako tělesný tuk, po kterém bychom přibírali. Mononenasycené mastné tuky naopak organismu přináší různá pozitiva. Mezi ně patří například: 

  • prevence kardiovaskulárních onemocnění,
  • boj se špatnou hladinou cholesterolu, 
  • zvýšení vitamínů v těle - například vitamíny B, C, E nebo K 
  • snadnější vstřebávání důležitých živin, 
  • příjem velkého množství energie, 
  • udržení zdravé střevní mikroflóry díky vláknině. 

Avokádo je dle kalorických údajů velmi tučné. Na 100 gramů avokáda připadá až 220 kcal. I tak se jedná o ovoce, které má ve zdravém jídelníčku své místo. A to i při hubnutí. Na 100 gramů dále obsahuje 8,5 gramů sacharidů a okolo 6,7 gramů vlákniny. V přiměřeném množství si jej tak můžete bez výčitek dopřát, i když se právě snažíte zhubnout přebytečná kila. 

Ne vždy je avokádo pro každého

I přesto, že je velmi zdravou surovinou, vyhnout by se mu mělo hned několik skupin lidí. Konzumovat avokádo by například neměli lidé držící nízkokalorickou dietu. Kvůli svému složení není avokádo vhodné ani pro lidi, kteří mají problémy s játry. U lidí citlivých na histamin zase vzniká riziko bolesti hlavy nebo zažívacích problémů. Netrpíte-li žádnými konkrétními zdravotními problémy, avokádo beze strachu zařaďte do svého jídelníčku. 

Různé přípravy pro různé chutě 

A jak avokádo připravit? Variant je hned několik. Avokádová omáčka doplní konjakové těstoviny. Skvělé je k snídani podávané k celozrnnému pečivu či k zelenině. Nebo si pochutnejte na tuňákovém sushi s avokádem