Low FODMAP dieta změní i váš jídelníček k lepšímu

Máte problémy s trávením nebo tračníkem? Trpíte-li na jeho citlivost, pak vyzkoušejte low-fodmap dietu. Drobné změny v jídelníčku vám pomohou od nepříjemných problémů.

Zdroj: Shutterstock

Karbohydráty mají stopku 

Crohnova choroba, zdravotní problémy s tlustým střevem, dráždivý tračník a další nemoci trávicího ústrojí přináší člověku nejeden nepříjemný moment. Pomoci od nemoci i bolestí poměrně snadno může Low FODMAP dieta. Ta upravuje jídelníček člověka tak, aby se tělo po stránce zažívání cítilo opět komfortně a netrpělo zdravotními problémy. 

Zkratka FODMAP se skládá ze slov fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosorcharidy a polyoly. Jde o látky, které negativně působí na naše zažívání. Konkrétně se jedná o těžce stravitelné sacharidy. V případě, že dojde k omezení těchto látek, člověk přestává mít problémy například s průjmem, zácpou, křečemi v břiše nebo s nadýmáním. 

Každá z vyjmenovaných látek se objevuje v různých potravinách či nápojích. A o jaké karbohydráty se konkrétně jedná? V laktóze jsou obsažené disacharidy, ve fruktoze najdeme monosacharidy, alkoholové cukry se řadí mezi polyoly a oligosacharidy obsahuje například lepek. 

Nízký obsah negativních látek naštěstí různé potraviny, které lze běžně konzumovat. Řadí se mezi ně například: 

  • ovoce - banány, pomeranče, borůvky či jahody, 
  • zelenina - cuketa, paprika nebo okurka, 
  • obiloviny bez lepku, jakými jsou ovesné vločky, quinoa nebo rýže, 
  • mléčné výrobky bez laktózy. 

3 fáze diety vás zbaví akutních i dlouhodobých problémů 

Stejně jako další druhy diet, i Low FODMAP dieta má několik fází. Každá z nich se dodržuje několik týdnů. První fáze je velmi striktní a zakázány jsou téměř všechny druhy potravin, které jsou typické pro Low FODMAP dietu. Aby nedošlo k omezení příjmu živin a vitamínů, snažte se první fázi dodržovat po co nejkratší časové období. Ideálně maximálně po dobu 6 týdnů. Již při této době se dokáže zažívání uklidnit natolik, že odezní alespoň akutní bolesti. 

Druhou ze tří fází je fáze reintrodukční. Při ní dochází k zapojení dalších produktů do jídelníčku. Díky postupnému přidávání surovin člověk zjišťuje, na které potraviny tělo nereaguje pozitivně a kterým je potřeba se vyhnout. Poslední fází je fáze udržovací. V té je již člověk schopen stanovit potraviny vhodné pro konzumaci. Dochází k vyhotovení stravovacího plánu, který je postaven na bezproblémových potravinách pro daného člověka.

Jaké výhody tato dieta přináší?

Dieta pomáhá od problémů s bolestmi břicha, plynatostí, nadýmáním, průjmy či zácpou. Díky tomu se člověk zbaví bolestí a dostává se do pohody. To zvyšuje i jeho energii po celý den. Pozitivní účinky jsou známy u lidí trpících IBS neboli dráždivým tračníkem. Pomoc přitom nepřichází na úkor zachování zdravého střevního mikrobiomu. Ten je díky správně nastavené dietě udržován ve skvělé formě. 

Námaha při dodržování diety rozhodně stojí za to 

Trápí-li vás problémy se zažíváním, není nic jednoduššího, než vyzkoušet Low FODMAP dietu  Ještě, než se do ní pustíte, zeptejte se svého ošetřujícího lékaře nebo odborníka na výživu. Kvůli zdravotním problémům je na místě opatrnost. Zároveň je vhodné dietu přizpůsobit přesně vaší individualitě. Mějte na paměti, že po alespoň 6 týdnů diety nesmí konzumovat potraviny s vysokým množstvím FODMAP. 

Usnadněte si celý dietní proces a jídla si připravujte dopředu. Zapisujte si jaká jídla a v jakém množství jste zkonzumovali. Díky tomu budete mít přehled o potravinách, které vašemu organismu nevyhovují. Nezapomínejte na pravidelný pitný režim a jezte v pravidelných intervalech. LOW FODMAP dieta umí zázraky. Pomůže vám najít potraviny, které jsou pro vaše tělo nevhodné. Připravte si ale dostatek času a energie.