Zázračný prášek včelí pyl

Jemný prášek vonící po medu a květech našemu tělu přírodní cestou dodává spousty důležitých živin. I přesto, že je včelí pyl využíván již od nepaměti, v moderní době se opravdovým trendem stává až v posledních letech. Jeho pravidelné užívání má přitom pro tělo doslova kouzelné účinky.

Zdroj: Shutterstock

Včelí pyl obsahuje až 250 účinných látek

Už lidé ve středověku věřili, že je včelí pyl zázračným lékem, který dokáže vyléčit nejeden zdravotní problém. Tato látka má více než tisíciletou historii. Stejně jako v době svého objevení, i nyní ji lidé užívají ve 100% přírodní formě. Díky pravidelné konzumaci včelího pylu se do těla dostává až 250 látek pomáhajících našemu tělu udržet se v kondici. Mezi ty hlavní patří řada antioxidantů a bílkoviny. Bohatý je tento prášek také na různé minerály, železo, fosfor, vitaminy C a B a další vitamíny rozpustné v tucích.

Díky všem těmto látkám jsou včelí pyl účinky na naše tělo velmi pozitivní. Konkrétně se jedná například o:

  • podporu psychické pohody a dobré nálady,
  • zvyšování obranyschopnosti našeho těla,
  • napomáhání ke správnému zažívání - především k podpoře zdraví střev,
  • zrychlení metabolismu a podporu hubnutí,
  • zvýšení chuti k jídlu,
  • zkvalitnění imunity těla, jeho vitality a zdraví.

Zdroj: Shutterstock

Přírodní zpracování podporuje silné účinky pylu

Včelí pyl je možné konzumovat v několika různých formách. Nejznámější a nejčastěji využívaný je včelí pyl rouskovaný a pyl v podobě takzvaného Perga, neboli včelího chleba. Oba z těchto pylů mají pro člověka blahodárné účinky. Za účinnější z nich je považován pyl Perga. V úlech dochází ke spojení s medem a výměšky včelích žláz. Na základě kvašení a dalších procesů jsou následně pylová zrnka připravena ke konzumaci. Méně účinný, ale také hojně užívaný, je i pyl rouskovaný. Včely při létání sbírají na chloupky svých nohou drobná zrnka pylu, která ve včelích úlech následně vytváří takzvané rousky.

Získávání včelího pylu není nic jednoduchého. Aby pyl byl co nejméně porušen a udržela se jeho kvalita a především výživné látky, je nutná pečlivá péče. Pyl je z včelího úlu opatrně vybrán, vyčištěn a následně pomalu sušen tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení.

Zdroj: Shutterstock

Konzumace včelího pylu má svá jasná pravidla

Při užívání včelího pylu je na místě dostatečná opatrnost. Je totiž možné, že jste na pyl alergičtí a vůbec o tom nevíte. Právě proto je doporučeno s konzumací začít opatrně a ve velmi malé míře. V případě jakýchkoliv zdravotních problémů je nutné oslovit lékaře. S lékařem byste konzumaci včelího pylu měli probrat také v případě těhotenství, onemocnění ledvin nebo při nádorových onemocněních. Užívat by jej neměly děti do 3 let nebo kojící ženy.

Denní hranice konzumace pylu je stanovena na maximální užití 15 gramů. Ideální je konzumace jedné až tří čajových lžiček každé ráno. Protože včelí pyl nabudí organismus a zvyšuje energii, je vhodné jej konzumovat v ranních hodinách. Pokud se chcete dostat do skvělé kondice, pyl je nutné užívat pravidelně. A to buď samostatně, nebo jako doplněk připraveného jídla. Lžičku včelího pylu lze přimíchat například do zeleninových a ovocných salátů, kaší, jogurtů  a smoothie.

Zdroj: Shutterstock

Včelí pyl růst prsou - fáma, nebo hit založený na pravdě?

Velmi diskutabilním tématem je teorie, že včelí pyl napomáhá k růstu prsou. I přesto, že žádná studie toto tvrzení prozatím nepotrvdila, na internetu se užívání včelího pylu z tohoto důvodu stalo doslova hitem. Za zvětšením prsou u žen může skutečně stát pyl, který obsahuje látku fytoestrogen, která má podobné funkce jako estrogen. Zároveň ale může jít pouze o fámu a tento doplněk stravy žádné takové účinky mít nemusí. Protože je ale pyl zdravou látkou s nejednou výhodou pro naše tělo, není důvod, proč by jej ženy nemohly vyzkoušet.