Většina lidí snídá hlavně sacharidy. Tedy klasické pečivo, cereálie, sušenky, vafle nebo palačinky. S nízkosacharidovou dietou ale přichází otázka, jak tyto potraviny nahradit.
Pro udržení stabilní energetické hladiny a pro správný chod metabolismu je nutné začít den snídaní. To už dnes ví skoro každý. I při nízkosacharidové dietě je snídaně obzvlášť důležitá. Bezsacharidová dieta klade velké nároky na výběr potravin a dostatečný přísun živin jako jsou bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Nízkosacharidová snídaně s vyšším obsahem bílkovin je skvělým startem do nového dne. Nebudete po ní mít dlouho hlad a budete plni energie.
Jak má vypadat snídaně?
Málokdo má ráno náladu na složité přípravy. I přesto platí, že byste měli snídat do 30 minut od probuzení. Toto pravidlo platí vždy. I v okamžiku, kdy žádnou dietu nedržíte. Tím totiž nastartujete svůj metabolismus a snadněji si udržíte svou stávající váhu, případně budete hubnout rychleji.
Sáhněte na rychlé recepty. Alternativ pro nízkosacharidovou snídani je opravdu hodně. Nemusíte se vzdávat oblíbeného pečiva, sušenek ani palačinek. Jen je potřeba bedlivě číst složení a aspoň z počátku studovat sacharidy.
Existuje celá řada proteinových jídel, která jsou pro nízkosacharidovou snídani vhodná. A to i přesto, že mají sladkou chuť. Díky svému složení vám navíc zajistí, že budete plní energie až do oběda.
Nízkosacharidová dieta v kostce
Nízkosacharidová nebo také ketonová dieta je způsob stravování s nízkým příjmem sacharidů a vysokým obsahem proteinu. Setkáte se také s označením low carb. Nejde o nic jiného než o způsob stravování se sníženým obsahem sacharidů. Tento způsob stravování jednoduše řečeno způsobí, že tělo přejde ze spalování sacharidů na spalování tuků, což je stav známý jako ketóza. U něj z těla odbouráváte i uložené tuky.
Nízkosacharidová strava, ketodieta, byla původně navržena k léčbě dětské epilepsie. V posledních letech je však populární hlavně ve světě hubnutí a diet. V současné době existuje velké množství značek, které se ketonovými dietami zabývají. Nejlépe hodnocenou dietou na trhu je dieta KetoMix, se kterou zhublo už více než 100 000 zákazníků. KetoMix nabízí široké portfolio jídel a doplňků, ze kterých si vybere každý.
Proč je protein (nejen) při nízkosacharidové snídani důležitý?
Protein je nezbytnou součástí jídelníčku, pohání totiž vaše buňky. Společně s ním získáte energii, kterou potřebujete, abyste zůstali aktivní po celý den. Bohužel, v dnešní době je obecně znám problém s nedostatečným příjmem proteinů. Místo toho jíme nadmíru sacharidů, po kterých přibíráme. Dostatek bílkovin v jídelníčku (nejen při nízkosacharidové snídani) má ale obrovský vliv na hubnutí a udržení si štíhlé postavy. Bílkoviny totiž naše tělo tráví pomalu, díky tomu se mnohem déle cítíte plnější. Více informací o proteinu se dozvíte třeba zde.
Dobré a špatné sacharidy
Dobré sacharidy jsou ty s vysokým obsahem vlákniny. Pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a cukrovky, pomáhají předcházet obezitě a udržují trávicí systém zdravý. Jedná se o pomalu stravitelné potraviny. Tělo tak může používat jídlo jako energii po dobu několika hodin. Mezi tzv. dobré sacharidy patří hlavně nezpracované potraviny, kdy při přípravě jídla nejsou odstraněny přírodní přísady. Mezi příklady patří celozrnný chléb, fazole, obiloviny a výrobky z celozrnné mouky spolu se zeleninou a ovocem.
Špatné sacharidy většinou neobsahují téměř žádnou vlákninu. Zvyšují riziko srdečních onemocnění, cukrovku a obezitu. Vyhnout byste se měli hlavně potravinám, při kterých byly odstraněny přírodní přísady. Jedná se o pečivo z bílé mouky (při jeho výrobě třeba odstranit otruby a klíčky z pšeničného zrna). Dále třeba bílá rýže, sladké sušenky a sladké pečivo.
Potraviny s nízkým obsahem sacharidů
Co tedy můžete jíst, když držíte dietu s nízkým obsahem sacharidů? Odpověď je prostá – spoustu zdravých a chutných jídel! Náš seznam potravin s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů obsahuje to nejlepší, co lze použít k přípravě nízkosacharidové snídaně. Kombinujte tyto potraviny s nízkým obsahem sacharidů s čerstvým ovocem a zeleninou a dalšími produkty s nízkým obsahem sacharidů a vytvořte si plnohodnotnou nízkosacharidovou snídani:
- Avokádo
- Tvaroh
- Vejce
- Arašídové máslo a další oříšková másla
- Tofu
- Mleté kuře, krůtí a hovězí maso
- Uzený losos nebo pstruh
- Řecký jogurt
- Sýr ricotta a mozzarella
- Ořechy a semena
- Proteinové tyčinky
- Proteinové koktejly
Snídaňové tipy
Pokud hledáte nízkosacharidovou snídani, která se snadno připravuje a kterou si můžete vzít s sebou třeba do kanceláře, není lepší alternativa než proteinové koktejly. Na trhu existuje nepřeberné množství a chutí koktejlů, které si můžete připravit během pár minut. Výhodou je jak rychlá příprava, tak variabilita. Každý den můžete mít koktejl jinak ochucený. Navíc vaše tělo dokonale připraví na nový den a dodají tělu potřebné živiny a minerální látky.
Pokud jste zvyklí na ranní lívance nebo palačinky, ani těch se vzdávat nemusíte. Díky proteinovým produktům, které obsahují vysoký podíl vlákniny, ale minimum sacharidů si můžete připravit oblíbené palačinky i k nízkosacharidové snídani. Stačí jen mouku a mléko vyměnit za proteinový prášek a vodu. Na chuti to nepoznáte, ale tělo to ocení. Nejtypičtější snídaní je ale pečivo – chléb, rohlíky, housky. Ty milujeme pravděpodobně všichni a málokdo se ho chce na delší dobu vzdát. I pro vás máme řešení. Jde jen o to zvolit pro nízkosacharidovou snídani to správné pečivo.
Vafle
Ingredience:
- Nízkosacharidová směs na palačinku,
- Vanilková nebo jiná příchuť,
- bílek,
- ½ prášku do pečiva,
- odtučněný tvaroh,
- ovoce dle chuti.
Postup:
Směs na nízkosacharidovou palačinku smíchejte s vodou dle návodu na obale, přisypejte vanilkovou (nebo jinou) příchuť a promíchejte. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a ten opatrně přidejte do připravené směsi. Vaflovač potřete trochou oleje a vafle pečte do zhnědnutí.
Pečené lívanečky
Ingredience:
- Banánovo-jablečná kaše KetoMix,
- lžička máku,
- skořice,
- bílek,
- lžíce tvarohu.
Postup:
Odměrku banánové-jablečné kaše KetoMix rozmíchejte do cca 100 ml studené vody. Lžičku máku promíchejte se skořicí. Bílek vyšlehejte do tuha a lehce vmíchejte do kaše. Směs bílku a kaše dejte na plech s pečícím papírem. Klaďte lžící 6 bochánků, pečte na 200 °C cca 12 minut dozlatova.
Housky s tvarohovou pomazánkou
Ingredience:
- Směs na přípravu housek,
- voda,
- sůl a pepř,
- jarní cibulka,
- pažitka,
- nízkotučný tvaroh.
Postup:
Housky připravte dle návodu na obale. Z tuhého těsta vytvarujte kuličky a osolte. Pečte na plechu s vyloženým pečícím papírem 20 minut na 170 °C. Nakrájejte jarní cibulku. Tvaroh osolte a smíchejte s nakrájenou jarní cibulkou. Přidejte čerstvý pepř. Připravte si nakrájenou pažitku. Houstičku si nakrájejte na plátky a potřete ji tvarohovou pomazánkou. Navrch nasypte nakrájenou pažitku.
Tipy na další nízkosacharidové recepty naleznete zde.